joi, 6 decembrie 2007

Sinuciderea - Răzbunarea cruntă a adolescenţilor

Multe, multe, multe sinucideri. Tineri de 14-18 ani care decid să încheie socotelile cu viaţa.
A trecut vremea în care sinuciderea să fie un lucru extraordinar, nemaiîntîlnit... Chiar a devenit ceva banal. E o alegere pînă la urmă. Dar oare un copil este în măsură să aleagă dacă viaţa merită sau nu trăită?

Sinuciderea are diverse interpretări în funcţie de culturi. La japonezi e considerat cel mai adesea un gest de mare onoare. Iar din cîte am înţeles, în Coran se spune că pentru cei care îşi dau viaţa pentru a o curma pe a unor necredincioşi, este asigurat un loc în Paradis, unde vor face sex cu 7 virgine. În timp ce în creştinism este considerat un gest dezonorabil, care îi opreşte pe preoţi să ţină slujbă de înmormîntare. Numai că sinuciderea e departe de a fi un lucru atît de simplu şi simplu de catalogat. Fiecare caz în parte merită analizat. Sinucigaşii nu sunt nişte boabe de mazăre ca să poată fi puşi la grămadă. Nu cred că gestul lui Decebal de a-şi lua viaţa în momentul în care a fost înconjurat de romani este un gest dezonorabil, la fel cum nu cred că tînărul Ralph a avut suficiente motive pentru a se sinucide.

Mulţi oameni se întreabă ce a fost în mintea unui om care a decis să îşi ia viaţa, dar foarte puţini găsesc răspunsul. Îmi amintesc amuzat cum spunea o proastă că dacă ar vedea nu ştiu ce sinucigaş ce a lăsat în urmă şi cum îl plînge lumea... Oameni retardaţi. Păi cel mai adesea (şi mai ales în cazul tinerilor) vor şi se aşteaptă să fie plînşi! E pur şi simplu o formă cruntă de răzbunare. Cum spunea şi Mircea Badea că ar fi în stare să îşi taie o mînă dacă ar exista posibilitatea ca un duşman să îşi piardă un deget. E aceeaşi chestie. Renunţă la viaţă cu speranţa de a provoca suferinţă celor dragi. Da. Ştiu că sună crud, însă aşa e realitatea uneori... crudă! Puştoaica asta de 17 ani care s-a sinucis pentru că a certat-o maică-sa deoarece cheltuise nişte bani de pe cartela tatălui n-a făcut-o neapărat de supărare că a fost certată sau de frică ci pentru a le provoca suferinţă părinţilor. Pentru a-i pedepsi fiindcă nu au lăsat-o să facă orice. La fel şi în cazul celebrului Ralph. S-a aruncat pe geam nu pentru că nu ar fi mai ţinut Corina la el, ci culmea... pentru că ţinea. A vrut să o "pedepsească" pentru că nu s-a comportat cum şi-ar fi dorit el şi totodată să-i mai dea o dovadă de cît de mult ţinea la ea. Astfel încît ea să sufere. Să regrete, să-i pară rău şi eventual să nu-şi mai revină toată viaţa din şoc. Dacă ar fi avut convingerea că ea nu dă doi lei pe el, nu ar fi considerat că merită sacrificiul. Dar tocmai, că el s-a bazat pe anumite sentimente ale ei. Ceilalţi ori nu au mai contat pentru el în momentul ăla, ori meritau şi ei o lecţie pentru că nu l-au ajutat să o cucerească sau nu l-au înţeles. Trebuia să sufere toată lumea, cît mai mulţi... La fel cum suferea şi el.

Nu sunt printre acei idioţi care consideră că viaţa trebuie trăită cu orice preţ. Să trăieşti pentru a trăi... Mi se pare absurd să spui că nu-ţi poţi lua viaţa pe motiv că nu tu ţi-ai dat-o. Păi dacă unu' îmi dă o bombă, nu pot renunţa la ea? Să zicem că am primit un "dar", dar poate nu-mi place "darul" respectiv. După părerea mea, pot exista motive pentru care o persoană să renunţe la viaţă. De ex., majoritatea mamelor şi-ar da viaţa pentru a o salva pe cea a copiilor. Sau ştiu eu... să zicem că eşti o legumă, nu mai poţi mişca niciun muşchi sau pur şi simplu ai o boală incurabilă care produce prea multă durere. În "Independece Day" un om a renunţat la viaţă pentru a salva Pămîntul. Sau nici ăsta nu ar fi un motiv suficient pentru sinucidere? Probabil aşa ar zice unii... e "păcat". Mă rog... stupid people.

Sinuciderile sunt mult mai frecvente azi, decît pe vremea bunicilor noştri. Chiar dacă atunci oamenii erau mai săraci, părinţii erau mai aspri, aveau o libertate mult mai redusă, erau trimişi la muncă mai devreme şi e clar că aveau o viaţă mai grea. Nu exista shaworma, nu erau baruri iar localurile se închideau la miezul nopţii - Ceea ce era de bine. Însă oamenii înţelegeau din timp că au anumite responsabilităţi, că viaţa e grea şi dacă vrei ceva, trebuie să lupţi. Prea mult bine poate duce la rău! Sunt mult mai multe sinucideri în rîndul bogătaşilor decît al oamenilor de rînd. În general, extremele sunt periculoase. Şi am văzut destui săraci fericiţi. Important e ca tinerii să priceapă că nu li se cuvine tot.

Chiar dacă nu sunt împotriva sinuciderii şi cred că nu te poate obliga nimeni să trăieşti, consider că nu se poate lua o asemenea decizie la o vîrstă atît de fragedă. La acea vîrstă nu mi se pare normal nici măcar să faci sex, dar să renunţi la viaţă. E dovedit ştiinţific că adolescenţii iau deciziile folosind o parte a creierului dominată de furie şi frică, la maturitate procesînd informaţiile cu o altă parte. E greu pentru părinţi... Ne ia ceva pînă îi înţelegem şi pe ei.
E nevoie de psihologi în şcoli. Şi poate chiar ar fi bine dacă ar discuta cu elevii pe internet, permiţîndu-le să îşi ascundă identitatea, pentru că altfel sunt şanse mari ca elevul să nu se destăinuie. Oamenii au tendinţa de a fi mai sinceri şi mai deschişi pe internet.

Poate că şi religiile au o oarecare vină prin promisiunile pe care le fac referitoarea la aşa-zisa viaţă de Apoi. Mărturisesc că şi eu eram aşa curios de a vedea cum e După, încît într-o vreme nu m-ar fi deranjat foarte tare să dau colţu'. Dacă realizezi că aici e TOT, cred că priveşti altfel lucrurile...

Ah, şi by the way. Dacă vă sinucideţi, nu mai vine Moşu'.
La mulţi ani tuturor Nicoletelor şi Nicolailor!

P.S.: La mine a venit Moşu', deci am fost băiat cuminte.

3 comentarii:

  1. astia de 14-18 ani care aleg sa se sinucida nu pot fi decat prosti:|
    spun asta pt ca si pe mine m-a incercat sentimentul asta....asta k sa vezi ce poate face dragostea dintr-un om prost:|
    in general unii incearca sa se sinucida din motive cretine cu adevarat..altii ca sa cerseasca mila.....totusi nu cred k nu exista motiv intemeiat pt care sa te sinucizi...chiar nu cred:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu i-as sfatui pe musulmani sa ramana in viata decat sa se sinucida pentru marelele premiu: sex cu 7 virgine. Aia da sinucidere. =)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt off .. Dar .. facem o afacere? Uite, daca vrei , maine in jur de ora 6 (.. cu o marja de eroare de 10 minute.. ) te astept in statia de la 100 de la intrare in mamaia. Stii foarte bine la care ma refer ..
    Asta pentru ca m-am saturat sa tastez stim amandoi cum aratam si consider ca o discutie privata face 2 face ar fi ideala. Dupa ce citesti asta poti sa-l si stergi.
    Deci ramane sa decizi.

    RăspundețiȘtergere

S-ar putea să-ţi placă şi: